CV Martina

 Martina Bakker-Schaafsma geb. 14-7-1947 te Marssum bij Leeuwarden

Ik ben opgegroeid met “stil zijn”. Mijn vader had zijn werkkantoor aan huis. Mijn moeder hield ons stil met tekenen en schilderen, gedichten overschrijven, brieven schrijven, meedoen met puzzels, etc. en spelletjes doen. Op zondag mocht ik in het kantoor spelen, teksten bij de tekeningen typen en spelen met mijn poppen onder het bureau. Vanaf 1969 en in de 70-er jaren volgde ik parttime de lerarenopleiding Textiele werkvormen en Handenarbeid in Rotterdam, Hengelo en Deventer. De opdracht om een stoel uit elkaar te halen en deze te transformeren tot een nieuw object, wekte mijn fascinatie voor stoelen in de kunst. 

Vanaf 1983 beheerde ik ’t Rentmeesterke, een natuurkampeerterrein met  bio/vegetarisch eethuisje. Ik had toen wel het idee om bijzondere stoelen te maken voor het terras, maar de tijd en drive ontbraken om dat naast mijn bezigheden te realiseren. In de winter begon ik wel, maar maakte nooit iets helemaal af. Zo ook een plateservice met daarop het menu van textiel.

Voor mijn 65e verjaardag wilde ik toch mijn idee met stoelen uitwerken en dat resulteerde in 2012 in 12 stoelen, steeds naar de letterlijke betekenis uitgevoerd. De tuinstoel met een tuintje en vijver met goudvissen als zitting. De wipstoel “wipt”, dpaddenstoel is met platgereden, gedroogde en daarna gelamineerde padden of de rood met witte stippen paddenstoel is een rode stoel met witte papier-maché padden), de schopstoel heeft schoppen als poten en schopt met zijn voetbalbeen, de hangstoel hangt, enz.

Het resultaat was van Pasen tot augustus (2012) te zien in een familie-expositie bij de Galerie Erve de Wezel in Diepenheim, samen met Jaap Bakker, Arnoud Bakker en Hinke de Jong Schaafsma.

29 april-6 mei Kunst bij Ludwig in Zwillbrock (D) samen met Jaap Bakker, Ida Roekevisch, John en Anna Brandsen.

Augustus 2012 een groepsexpositie “in de tuinen van Geerdink” in Neede

De “Love seat” kwam door de eerste selectie bij de Zomerexpo 2012 met als thema LIEFDE en werd besproken in de uitzending van het tv programma Kunstuur van de Avro. Deze love-seat is bedekt met origami-hartjes, gevouwen van de bijsluiters van de medicijnen, die ik na een hartinfarct in 2006 moest slikken. (alle bijsluiters werden bewaard om er ooit een hart-object van te maken. Dit n.a.v. het boek uit mijn jeugd “Sadako wil leven”. Sadako moest na de bom op Hiroshima. Zij moest 1000 kraanvogels vouwen om te overleven). Ik bewaar nog steeds de bijsluiters voor een nieuw object. Het vouwen van hartjes transformeert mijn  weerzin tegen al mijn medicijngebruik naar een hoger doel, als beeld in de kunst.

2013 het jaar van papiercollages. Wanden, plafonds, tafels, kastdeurtjes werden beplakt. Daar word ik blij van. Schalen van karton en kranten.

2014 het jaar van de sieraden. Gekregen  placemats en tafelloper van vilt waren het uitgangspunt voor de halssieraden.

oktober 2014 maakte ik de eerste bloem van oesterschelpen, iedere oesterschelp is anders en zo mooi dat het verslavend is om ze te zoeken op het strand in Groet

2015 het jaar van de judaspenning. Jaap haalde Jezusbeeldjes voor zijn kunst van de kruisen, en ik “knoopte” er de judaspenning (bloedgeld) kransjes op. Eentje heb ik later in de Heilige Stoel (2016) verwerkt. Judasbloemenkransjes, i.c.m. blokken uit de blokkenkist werden kerstversiering en collages. De CD-doosjes voor het zeil van Schip op Drift (2022) werden toen voorbereid.

2016 het jaar van het afmaken van begonnen werken, wat deze keer resulteerde in een  familie-expositie bij de Galerie Statenhoed in Twello.

Hieronder een deel van de installatie van rode bloemen in de tuin van de Statenhoed. Daarna zijn die verwerkt in een “Bloementafeltje” en in Groet weer als bloemen in de tuin tijdens de kunstroute SCHIK in Schoorl (2018).

2017  plantaardig papier scheppen

“de Buitenvrouw” in de expositie “Boeren burgers en buitenlui” in de Weemhof Borculo.

            

2018 voor het eerst gevilt voor het object, “Kwetsbare aarde”, voor de kunstwedstrijd van B-ART met het thema “Over grenzen”  Hoewel ik nooit heb willen vilten, merk ik hoe ontspannend het is en omdat ik toch nog genoeg wol heb, ben ik gewoon gaan vilten en heb ik nog objectjes gemaakt i.c.m. afgedankte gestapelde CD’s (“er zit muziek in”)  Dat was het begin van het project Beeld en Geluid en beeldbreien.

2019 Deelname aan  B-ART kunstroute met Pinksteren: kombucha

2020 i.v.m. corona gaat de kunstwandelroute in het Galgenveld niet door. september atelierroute.

2021 Kunstwandelroute in het Galgenveld in Borculo van mei tot half september en atelierroute in oktober.

2022 

www.rentmeesterke.nl

martinajaapbakker@gmail.com

www.groeten-uit-groet.nl