CV Martina

 Martina Bakker-Schaafsma geb. 14-7-1947 te Marssum bij Leeuwarden

Ik ben opgegroeid met “stil zijn”. Mijn vader had zijn werkkantoor in de voorkamer. Mijn moeder hield ons stil met tekenen en schilderen, gedichten overschrijven, brieven schrijven, meedoen met puzzels, etc.en spelletjes doen. Op zondag mocht ik in het kantoor spelen, teksten bij de tekeningen typen en spelen met mijn poppen onder het bureau. We maakten grote poppen in het bed van logees, bouwden tenten in de tuin en een klomp werd versierd met madeliefjes en tulpenblaadjes om die daarna te laten varen. De oorlogsramen met golven prikkelden mijn fantasie. Vanaf 1969 en in de 70-er jaren volgde ik de 3e graads lerarenopleiding Textiele werkvormen en Handenarbeid in Rotterdam, Enschede en Deventer. De opdracht om een stoel uit elkaar te halen en deze te transformeren tot een nieuw object, wekte mijn fascinatie voor stoelen in de kunst. Stoelen is een zelfstandig naamwoord en ook een werkwoord = gegrond zijn en aarden.

Vanaf 1983 beheerde ik het natuurkampeerterrein met vegetarisch eethuisje ’t Rentmeesterke en kookte alternatief. Ik had toen wel steeds het idee om bijzondere stoelen te maken voor het terras, maar de tijd en drive ontbraken om dat naast mijn bezigheden te realiseren. In de winter begon ik wel met van alles, maar maakte niets helemaal af.

Voor mijn 65e verjaardag wilde ik toch mijn idee met stoelen uitwerken en dat resulteerde in 2012 in 12 stoelen, steeds naar de letterlijke betekenis uitgevoerd. De tuinstoel met een tuintje en vijver met goudvissen als zitting. De wipstoel “wipt”, dpaddenstoel is met gedroogde, platgereden en gelamineerde padden, de rood met witte stippen is een rode stoel met witte papiermaché padden), de schopstoel heeft schoppen als poten en schopt met zijn voetbalbeen, de hangstoel hangt, enz.

Het resultaat was van Pasen tot 15 juli (2012) te zien in een familie tentoonstelling bij de Galerie Erve de Wezel in Diepenheim, samen met Jaap Bakker, Arnoud Bakker en Hinke de Jong Schaafsma.

29 april-6 mei Kunst bij Ludwig in Zwillbrock (D) samen met Jaap Bakker, Ida Roekevisch, John en Anna Brandsen.

In augustus in een groepsexpositie “in de tuinen van Geerdink” in Neede

De “Love seat” kwam door de eerste selectie bij de Zomerexpo 2012 met als thema LIEFDE en werd besproken en uitgezonden in het tv programma Kunstuur van de Avro. Deze love-seat is bedekt met origami-hartjes, gevouwen van de bijsluiters van de medicijnen, die ik na een hartinfarct in 2006 moest slikken. (alle bijsluiters werden bewaard om er ooit een hart-object van te maken. Dit n.a.v. het boek uit mijn jeugd “Sadako wil leven”. Sadako moest na de bom op Hiroshima 1000 kraanvogels vouwen om te overleven). Ik vouw nog steeds hartjes van de bijsluiters voor een nieuw object. Dit vouwen transformeert mijn  weerzin tegen al dat medicijngebruik naar een hoger doel als middel in de kunst.

2013 was het jaar van papiercollages. Wanden, tafels, kasten, deuren werden beplakt met bloemen. Daar word ik blij van. Schalen van karton en kranten.

2014 was het jaar van de sieraden. Gekregen  placemats en tafelloper van vilt waren het uitgangspunt voor de halssieraden.

oktober 2014 maakte ik de eerste bloem van oesterschelpen, iedere oesterschelp is anders en zo mooi dat het verslavend is om ze te zoeken op het strand in Groet

2015 was het jaar van de judaspenning. Jaap haalde Jezus voor zijn kunst van de kruisen, die afgedankt in de kringloopwinkel lagen en ik “knoop”te er de judaspenning (bloedgeld) kransjes op. Eentje heb ik later in de Heilige Stoel verwerkt. Blokken uit de blokkenkist werden i.c.m. de judaspenning hangers als kerstversiering. Lampen en installatie.

2016 was het jaar van het afmaken van begonnen werken wat deze keer resulteerde in een  familieëxpositie bij de Galerie Statenhoed in Twello.

Hieronder een deel van de installatie van rode bloemen in de tuin van de Statenhoed. Daarna zijn ze verwerkt in een “Bloementafeltje” en in Groet weer als bloemen in de tuin tijdens de kunstroute SCHIK.

2017  plantaardig papier scheppen

“de Buitenvrouw” in de expositie “Boeren burgers en buitenlui” in de Weemhof

   

2018 voor het eerst gevilt i.v.m. onderdelen voor het object, “Kwetsbare aarde”, in te leveren voor de kunstwedstrijd van B-ART met het thema “Over grenzen”  Hoewel ik nooit heb willen vilten, merk ik hoe ontspannend het is en omdat ik toch nog genoeg wol heb, heb ik nog objectjes gemaakt i.c.m. het glasachtige effect van afgedankte CD’s (“er zit muziek in”) en ik combineer het met  kombuchaleer, van de gedroogde zwammen die gevoed zijn door thee met suiker (veganistisch leer). Zo ontstaat er weer een heel nieuw beeldmateriaal.

2019 Deelname aan  B-ART kunstroute met Pinksteren 

martinajaapbakker@gmail.com

www.groeten-uit-groet.nl