Kombuchakunst

Kombuchaleer (=veganistisch leer)

Tijdens de modebiënnale in Arnhem, thema Duurzaamheid in juni 2018, zag ik dat kombucha als onderlaag voor vloerbedekking werd gebruikt. Mijn fantasie begon meteen te werken. “Dan kun je er ook een breisel in laten vastgroeien”.                                          Proces: In een heel grote weckpot drijft de Kombucha-zwam op zoete thee. Die kombucha leeft ervan, fermenteert die thee met suiker. Tegelijk groeit er in ongeveer twee á drie weken een nieuwe zwam bovenop die kombuchazwam. Deze nieuwe is te gebruiken voor een volgend fermentatieproces. De kombuchathee drinken wij. Dat is een cult-drankje en de oude zwam laat ik drogen tot leer.

          

In grotere teilen laat ik allerlei materialen in de zwam vastgroeien, b.v.  een kantkloskleedje, gekaarde wol, een werkje met tyvek, in jute, hout en metaal, maar ook makreelhuid. En daar kan ik dan weer wat mee. De zwam neemt de vorm aan van de bak waarin die drijft. En je kunt het vormen, bv. om een vilten bal. Tijdens of vlak voor het droogproces kunnen nog gedroogde bladeren van de gingko vast groeien of papaver- en geraniumbloemblaadjes. Je kunt het verven, naaien en borduren. Ik heb ook holle berkenstammetjes in de kombucha gefermenteerd. Maar soms is het op zich al zo mooi, dan moet je er verder niets meer aan willen doen. Net perkament.

Kameleon: onder invloed van de doorschijnende zon heeft deze steeds andere kleuren.

Dit werk exposeer ik tijdens de openatelierroutes van B-Art en Kunstkring Ruurlo aan de Nettelhorsterweg 34 te Geesteren op 5 en 6 juni 2022 en tijdens                                  Schik in Schoorl op 11 en 12 juni 2022 op de Heereweg 319 in Groet.